سفارش تبلیغ
صبا ویژن
http://up.p30room.ir/uploads/139512886810321.jpg
بدبینی به توافق ایران
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 6:47 عصر
کامرون: دشمن اسرائیل، دشمن ماست/ در بدبینی به توافق با ایران با اسرائیل اشتراک داریم

نخست‌وزیر انگلیس در اظهاراتی که در جمع نمایندگان رژیم‌صهیونیستی و یهودیان انگلیس بیان کرده، به اسرائیل اطمینان داده است که لندن به حمایت خود از تل‌آویو ادامه دهد.

خبرگزاری فارس: کامرون: دشمن اسرائیل، دشمن ماست/ در بدبینی به توافق با ایران با اسرائیل اشتراک داریم

به گزارش خبرگزاری فارس، «دیوید کامرون» نخست‌وزیر انگلیس سه روز قبل در مراسم عید «حانوکا» یهودیان که در دفتر نخست‌وزیری این کشور در لندن برگزار شد، دشمنان اسرائیل را دشمن انگلیس خواند و گفت لندن هم به توافق با تهران بدبین و نسبت به آن نگران است.

پیش از این هم اخباری از اظهارات وی در این مراسم و در حمایت از اسرائیل منتشر شده بود. وی در این نشست تاکید کرده است که انگلیس در کنار اسرائیل می‌ماند و به فشارها علیه ایران ادامه می‌دهد.

در بخشی از نسخه کامل‌تر اظهارات کامرون که امروز منتشر شد، وی تاکید کرده است که انگلیس در «بدبینی و نگرانی» نسبت به توافق با ایران، با اسرائیل هم‌عقیده است.

وی با بیان اینکه انگلیس در مذاکره با ایران، نگاهی واقع‌بینانه دارد، در دفاع از توافق موقت با ایران گفت: آیا بهتر بود که به مذاکرات متعدد به امید دستیابی به توافقی بزرگ و بلندمدت ادامه می‌دادیم، اما می‌دانستیم که ممکن است یک روز صبح بیدار شویم و ببینیم ایران به سلاح هسته‌ای مجهز شده است؟

کامرون افزود: یا این بهتر است که اکنون به توافق موقتی رسیده‌ایم که آن‌ها را واقعا برای چند ماه به عقب می‌راند، و همزمان تلاش می‌کنیم تا به توافقی دائمی برسیم که این اطمینان را به وجود آورد که ایران هیچ‌گاه به توان نظامی هسته‌ای دست پیدا کند؟

نخست‌وزیر انگلیس در ادامه خطاب به حاضران گفت: من واقعا کنار شما و «مردم» اسرائیل هستم... دشمن اسرائیل، دشمن من است. تهدید علیه اسرائیل، تهدیدی علیه همه ماست.

وی افزود: می‌توانم به شما قول دهم: بریتانیا کنار اسرائیل می‌ماند، بریتانیا از اسرائیل حمایت می‌کند، بریتانیا به فشار علیه ایران ادامه می‌دهد. ما نمی‌خواهیم یک قدرت هسته‌ای در نزدیکی شما باشد و تهدیدی هسته‌ای متوجه «کشور» شما شود.

کامرون ادامه داد: من می‌فهمم چرا شما تا این حد نگران هستید. ما در این نگرانی با شما شریکیم و با شما اعلام همبستگی می‌کنیم.

ایران و گروه موسوم به 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان) اوایل هفته گذشته به توافقی موقت دست یافتند. بر اساس این توافق، ایران تا 6 ماه آینده برنامه هسته‌ای خود را گسترش نمی‌دهد و در مقابل کشورهای غربی تحریم جدیدی علیه ایران تصویب نکرده، بخشی از تحریم‌ها را لغو می‌کنند.

«بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی اصلی‌ترین منتقد علنی این توافق است و آن را «اشتباه تاریخی» خوانده است. همین امر موجب شده تا سران آمریکا و دیگر کشورهای غربی تمام تلاش خود را برای آرام کردن و جلب اعتماد وی به کار گیرند. «سایمون گس» سرپرست تیم انگلیس در مذاکرات هسته‌ای هم هفته قبل بعد از پایان مذاکرات، به فلسطین اشغالی رفت و به سران اسرائیل گزارش کار داد.

منبع: فارس نیوز




کلمات کلیدی : مرگ بر رژیم صهیونیستی
فعالیت در رآکتور آب سنگین
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 12:51 صبح

کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد:

ایران حق فعالیت در رآکتور آب سنگین اراک را ندارد

کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد "جمهوری اسلامی" حق ادامه فعالیت در رکتور آب سنگین اراک را که در ادامه میتواند منجر به تولید پلوتونیوم شود ندارد.
به گزارش سرویس بین‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه ان بی سی ؛ این شبکه در خبری از انتشار بیانیه ای ازسوی دولت آمریکا خبر داد که در آن آمده است:‌ ایران حق ادامه فعالیت در رآکتور ب سنگین اراک را ندارد.

در ادامه این بیانیه آمده است :‌تهران می تواند به برخی ساخت و سازها در این رآکتور را که ارتباطی با تولید یا پیشرفت برنامه تولید پلوتونیوم ندارد ? ادامه دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه این بیانیه تاکید کرد : فعالیت های ساخت و سازی در این رآکتور می تواند ادامه داشته باشد اما تولید سوخت هسته ای ، ادامه کار رآکتورها ، تست و سیستم های کنترلی و دیگر فعالیت هایی از این دست مجاز نمی باشد. 

گفتنی است پیش از این وزیر خارجه ایران از ادامه فعالیت در این رآکتور خبر داده بود .

فعالیت این رآکتور یکی از اصلی ترین مباحثی بود که در مذاکرات اخیر هسته ای میان ایران و کشورهای 5+1 در ژنو مورد بحث و گفتگو قرار داشت .
منبع: باشگاه خبرنگاران



کلمات کلیدی : برنامه هسته ای
تسلیم آمریکا شدن
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 11:47 عصر

بسم الله الرحمن الرحیم

امام خامنه ای:

زندگی ملت با تسلیم آمریکا شدن خوب نمی‌شود

ملت ما بحمداللَّه در صحنه است. ملت ما، امروز نقطه امید یگانه‌اى است که در میان ملتهاى زیر ستم، مثل ستاره‌اى مى‌درخشد. مواظب باشید این نقطه امید براى ملتها کور نشود و این ستاره درخشان، روزبه‌روز نور امید را به دل ملتها بیشتر بتاباند. این، وظیفه تاریخىِ ملت ماست. گمان نکنید اگر مبارزه ملت ایران سر نمى‌گرفت و نمى‌ایستاد، براى او در محیط زندگى مشکلاتى وجود نمى‌داشت. این، تبلیغ آنهاست. مبادا چنین تصوّر شود که اگر ملت ایران تسلیم زور، تسلیم امریکا و تسلیم استبداد جهانى گردد، حال و زندگى خوبى خواهد داشت. این اشتباه است. نگاه کنید به کشورهایى که تسلیم شدند؛ ببینید چه روزگارى دارند. نمى‌خواهم از این کشورها اسم بیاورم. ببینید چه وضع فاجعه‌بارى در این کشورها حاکم است. اگر عزّتى هست، اگر رفاهى هست، اگر آزادى و استقلالى هست، در سایه ایستادگى مقابل استکبار جهانى است. بیشترین امید من در این مورد، به شما جوانان است. حرف درباره شما جوانان بسیار است؛ ولى امروز، مجال نیست. شما هم مى‌خواهید بروید و ان‌شاءاللَّه به تظاهرات امروز ملحق شوید. نمى‌خواهم وقت را بگیرم. اجمالاً عرض مى‌کنم: شما دانشجویان و دانش‌آموزان - چه پسران و چه دختران - وظایف سنگینى بر دوش دارید. غیر از وظیفه درس خواندن، که وظیفه دانشجویى و دانش آموزى است؛ وظیفه انقلابى بر دوش دارید، وظیفه اسلامى و دینى هم بر دوش دارید. چه در محیط دانشگاهها و چه در محیط مدارس. این مبارزه، مبارزه امروز و یک روز و دوروز و یک سال و دوسال نیست؛ مبارزه نسلهاست. آن نسلى که از مبدأ و آغاز انقلاب فاصله گرفته است، اگر بخواهد ایران را به عزّت برساند و بسازد و عظمت ببخشد و الگوى زنده‌اى در مقابل ملتهاى دیگر قرار دهد و بینى استکبار را به خاک بمالد، باید یک نسل انقلابى و اسلامى و متدیّن باشد و آن، شما هستید(71/8/13)

منبع: تسنیم



کلمات کلیدی : امام خامنه ای
سرگرم کردن جوانان
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 11:45 عصر

بسم الله الرحمن الرحیم

امام خامنه ای:

نقشه آمریکا: سرگرم کردن جوانان به مسایل متفرقه

هر حرکتى که منجر به این بشود که نسل جوان احساس کند باید از صحنه‌ى مقاومت کناره بگیرد، این حرکت، باواسطه یا بى‌واسطه، مربوط به امریکا و نظام استکبارى است؛ این یک معیار کلى است. هر کارى که در کشورهاى دیگر کردند، این‌جا هم مى‌خواهند بکنند: سرگرم کردن جوانان به مسائل جنسى، سرگرم کردن جوانان به مسائل شخصى، آلوده کردن جوانان به مواد مخدر و مسکر، منحرف کردن ذهن جوانان از آرمانهاى انقلابى و اهداف اصلى، متوجه کردن آنها به اهداف کوچک و جزیى و صنفى و امثال اینها، متزلزل کردن ایمان نسل جوان به اسلام، متزلزل کردن ایمان نسل جوان به اصول انقلاب اسلامى و جمهورى اسلامى و حتّى به امام، و نیز هر چیزى که در راه این مبارزه‌ى عظیم به‌کار گرفته مى‌شود و وجودش لازم است، آن را در چشم نسل جوان، بى‌رنگ و بى‌اثر و بى‌فایده و مهمل جلوه دادن. اگر شما جایى چیزى در این مضمونها دیدید، در کتابى خواندید، در رمان ترجمه‌شده یا نوشته‌شده‌یى مطالعه کردید، در مقاله‌ى ترجمه‌شده‌یى یا در شعر و یا در فلسفه‌بافى‌یى مشاهده کردید، حتّى در تظاهرات به اصطلاح جسورانه و پُرخشمى چیزى از این قبیل دیدید، آن را متهم کنید؛ بدانید که تصادفى نیست؛ بدانید که امریکا از شما مى‌ترسد؛ بدانید که بزرگترین پستهاى استکبار عالمى، از حضور شما در صحنه، احساس ناامنى مى‌کند(70/8/15)




کلمات کلیدی : امام خامنه ای
عدم آرامش آمریکا
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 11:43 عصر

بسم الله الرحمن الرحیم

امام خامنه ای:

 

عدم آرامش آمریکا در برابر انقلاب

انقلابی با جوهر فکری اسلامی ممکن نیست از تعرض آمریکا و امثال آن خود را برکنار بداند. اگر انقلاب اسلامی متعرض آمریکا هم نمی شد آنقدر فشار، حیله و خدعه علیه این نظام و انقلاب صورت می گرفت تا آنرا منحرف کنند. آمریکا که بر تخت امپراطوری زر و زور تکیه زده است نمی تواند در برابر رشد فکرها و اندیشه هائی که پایه آن واژگون کردن تخت استکبار است آرام بنشیند(68/8/10)

منبع: تسنیم

 



جلوگیری از اجرای توافقنامه
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 11:38 عصر

تلاش کنگره آمریکا برای جلوگیری از اجرای توافقنامه ایران و 1+5

کنگره آمریکا در تلاش است تا شرایط سختی را قبل از هرگونه اجرای توافقنامه 1+5 با ایران تعیین کند تا بتواند راهی را برای افزایش تحریم‌ها علیه تهران داشته باشد.

خبرگزاری فارس: تلاش کنگره آمریکا برای جلوگیری از اجرای توافقنامه ایران و 1+5

 

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی کنگره آمریکا، نمایندگان نگران کنگره که از توافق ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس،فرانسه،روسیه،چین بعلاوه آلمان) در «ژنو» چندان خشنود نیستند تمامی تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا شرایط سختی برای توافق نهایی با ایران تعیین کنند.

«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در سخنرانی خود بعد از توافق ژنو در خصوص مخالفت کنگره اعلام کرد که ممکن است کنگره تصمیم به تحمیل تحریم‌های جدید علیه ایران بگیرد که در صورتی که چنین مسئله‌ای پیش بیاید، «باراک اوباما» آن را وتو می‌کند.

با این حال، دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان کلیدی کنگره تصمیم‌ گرفته‌اند که توافق ایران و 1+5 در ژنو را به چالش نکشند و در عوض در حال آماده کردن یک لایحه هستند که اگر ایران ظرف مدت 6 ماه از هم‌اکنون، برنامه هسته‌ای اش را از بین نبرد، تحریم‌ها علیه این کشور را افزایش دهند.

یکی از مقامات ارشد حامی اسرائیل در واشنگتن و منتقد توافق ژنو گفت: همه با این واقعیت که یک توافق وجود دارد، کنار آمدند و هم‌اکنون تمرکز بر این است که توافق نهایی چگونه خواهد بود.

یکی از مشاوران ارشد جمهوری‌خواه سنا گفت: ما باید یک نوعی سیاست تضمینی داشته باشیم مبنی بر آنکه ساختار هسته‌ای ایران بعد از 6 ماه از بین برود، در غیراینصورت تحریم‌ها مجدداً بازخواهد گشت.

منتقدان توافق با ایران می‌گویند که توافق ژنو، برنامه هسته‌ای ایران را در جایی که هم‌اکنون قرار دارد، فریز می‌کند اما تحریم‌های بین‌المللی را تضعیف می‌کند و اجازه می‌دهد که ایران اقتصاد خود را احیا کند و بتواند بعدها برنامه تسلیحاتی هسته‌ای خود را از سر گیرد.

سناتور «لیندسی گراهام» روز دوشنبه در مخالفت با توافقنامه ژنو گفت: شما دیگر نیازی به اورانیوم با درصد غنای 20 درصد برای ساخت سلاح ندارید. شما می‌‌توانید با اورانیوم 3.5 درصد چنین کاری کنید. این توافقنامه فاصله زیادی با بازی آخر دارد.

منتقدان این توافقنامه همچنین اعتراض می‌کنند ایران طبق توافق اجازه دارد همچنان هزاران سانتریفیوژ خود را در عین حال که دیگر سانتریفیوژ جدیدی تولید نمی‌کند، حفظ کند.

تلاش برای تصویب تحریم‌ها علیه ایران، با رهبری «رابرت منندز» و «مارک کرک» پیش می‌رود که این دو سناتور آمریکایی دو سال پیش طرح تحریم‌های ایران را که با یکصد رأی موافق و بدون رأی مخالف تصویب شد را مطرح کرده بودند.

طبق متمم منندز، تحریم‌ها به منظور تسهیل راه‌حل دیپلماتیک در صورتی به حالت تعلیق درمی‌آید که دولت اوباما برای یک توافق نهایی تلاش کند که هدف آن از بین بردن ساختار هسته‌ای ایران به شیوه‌ای باشد که تضمین حاصل شود ایران نمی‌تواند به قابلیت تسلیحات هسته‌ای دست ‌پیدا کند و اجازه راستی‌آزمایی روزانه، نظارت و بازرسی تأسیسات مشکوک در ایران نیز صادر شود.

منندز روز یکشنبه در بیانیه‌‌ای بعد از حصول توافق ایران و 1+5 در ژنو گفت: امیدوارم که طرح تحریم‌های آتی که قرار است در سنا بررسی شود، برای 6 ماه پنجره‌ای را برای رسیدن به یک توافق نهایی قبل از آنکه تحریم‌های جدیدی علیه ایران به تصویب برسد، باز کند اما در عین حال این تحریم‌ها در صورتیکه هرگونه شکاف در اجرا یا شکست توافقنامه به وجود آید، قابل بازگشت است.

بر اساس این گزارش، علیرغم حمایت گسترده از این لایحه تحریم‌ها در کنگره، شانس مطرح شدن این لایحه در سنا همچنان در پرده‌ای از ابهام قرار دارد زیرا «هری رید» رئیس اکثریت دموکرات‌های سنا در آمریکا روز دوشنبه از تعهد هفته گذشته خود مبنی بر آنکه ماه آینده لایحه تحریم‌ها علیه ایران را مطرح می‌کند، عقب‌نشینی کرد و «جان کری» وزیر خارجه آمریکا هشدار داد که در صورتی که لایحه تحریم‌ها در کنگره تصویب شود، اوباما آن را وتو می‌کند.

«بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه به شبکه «ام اس ان بی سی» درباره وتو شدن لایحه احتمالی تحریم‌ها علیه ایران، گفت: ما هنوز در آن مرحله نیستیم زیرا لایحه‌ای تصویب نشده است. تردید ندارم که کنگره می‌تواند این تحریم‌ها را خیلی سریع تصویب کند و نیازی نمی‌بینیم که هم‌اکنون چنین تحریم‌هایی در در طول مدت توافقنامه (6 ماه) تصویب شود زیرا این مسئله بین ائتلاف 1+5 ما تفرقه می‌اندازد. این مسئله این دیپلماسی را پیچیده می‌کند.

بر اساس این گزارش، توافق موقت ایران و 1+5 در کاهش تحریم‌ها به ایران 7 میلیارد دلار می‌دهد و مشاوران سنا می‌گویند که هنوز هیچ تصمیمی درباره گام بعدی در سنا در خصوص تحریم‌ها اتخاذ نشده است.

مشاوران سنا می‌گویند که لایحه تشدید تحریم‌ها علیه ایران در کمیته‌های بانکداری و دیگر کمیته‌های سنا مورد بررسی قرار می‌گیرد.

فارس نیوز



از نکات مثبت تا ابهاماتی که وجود دارد
نوشته شده توسط reza khangoli zivlaei در ساعت 1:28 عصر

سند توافقنامه «ژنو» از نکات مثبت تا ابهاماتی که وجود دارد

توافقنامه ژنو نکات مثبتی دارد اما در کنار آنها ابهاماتی وجود دارد که باید مورد نقد فنی و کارشناسی قرار گیرد.

خبرگزاری فارس: سند توافقنامه «ژنو» از نکات مثبت تا ابهاماتی که وجود دارد

 

به گزارش خبرگزاری فارس، پس از یک ماراتن سخت و نفس‌گیر دیپلماتیک، سرانجام در سحرگاه سوم آذرماه 92 تیم دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در ژنو توانست به توافقی اولیه با شش کشور موسوم به 1+5 دست یابد.

این توافق چهار صفحه‌ای مورد تفاسیر متعدد از سوی طرفین قرار گرفته است. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در سخنانی که پس از حصول توافق ایراد کرد از آن به عنوان «توافقی ضامن حقوق مردم» ایران یاد کرد که نه‌تنها غنی‌سازی را متوقف نمی‌کند بلکه از تحریم‌های یک جانبه غرب نیز خواهد کاست.

چند دقیقه پس از سخنان آقای ظریف، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده تفسیری دیگر از توافق ارائه کرد که با تعابیر ظریف فاصله زیادی داشت.

وی پس از آن نیز در مصاحبه‌های متعدد ابراز داشت که نه‌تنها حق غنی‌سازی ایران مورد تایید قرار نگرفته بلکه در دوره 6 ماهه توافق، آمریکا با ایران بر سر کاهش ابعاد برنامه هسته‌ای (Dismantle) گفتگو خواهد کرد.

تعابیر مخالفی که از این توافق می‌شود، بیانگر آن است که توافق، قابل تفاسیر مختلف است و لذا قطعا می‌توان ابهاماتی را در آن شناسایی کرد و توافق مزبور باید از منظر حقوقی و سیاسی مورد نقد و بررسی قرار گیرد.

این به معنای نفی تلاش‌های انجام پذیرفته یا نفی نفس مذاکره نیست. توافق مزبور قطعا نکات مثبتی دارد: «اشاره مستقیم به غنی‌سازی توسط ایران، برگشت‌پذیر بودن اقدامات اعتمادساز داوطلبانه ایران، ادامه غنی‌سازی در دوره 6 ماهه توافق و کاهش بخشی از تحریم‌های ضدایران» از جمله نکات مثبتی است که باید به آنها اشاره کرد اما به هرحال، این سند 4 صفحه‌ای نیز همچون هر توافقی قابل مداقه است.

* حق غنی‌سازی ایران

در توافقنامه ژنو، دو بار به حق غنی‌سازی ایران اشاره شده است. یک بار در مقدمه و یک بار در بخش پایانی. در مقدمه چنین آمده است: «این راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیت‌های عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای می‌باشد.» در بخش پایانی نیز آمده است: «[گام نهایی باید] متضمن یک برنامه غنی‌سازی باشد که توسط طرفین تعریف می‌گردد، برنامه‌ای که شاخصه‌های آن با موافقت طرفین و منطبق با نیازهای عملی، با محدودیت‌های مورد توافق در خصوص دامنه و سطح فعالیت‌های غنی‌سازی، ظرفیت غنی‌سازی، محل‌هایی که در آن غنی‌سازی انجام می‌شود و ذخایر اورانیوم غنی شده برای دوره زمانی که مورد توافق قرار می‌گیرد، تعیین می‌گردد.»

بر اساس این جملات، حق غنی‌سازی ایران در گام نهایی که زمان آن نامعلوم و درازمدت است، محدود به گزاره‌های ذیل است:

اول، تعریف مشترک (دو طرفه)

دوم، محدودیت‌های عملی

سوم، اقدامات شفاف‌ساز

چهارم، انطباق با نیازهای عملی

پنجم، محدودیت‌های مورد توافق

ششم، دامنه، سطح فعالیت، ظرفیت، ذخایر و محل‌های محدود و مشخص که طبعا باید به صورت دوجانبه تعیین شوند.

در این خصوص نکات زیر را باید ملحوظ داشت:

الف – با این توافقنامه تعریف حق غنی‌سازی ایران از چارچوب صرف ان‌‌پی‌تی خارج شده و جنبه بین‌المللی خواهد یافت. نقش ساختار قدرت بین‌المللی یا همان نظام بین‌المللی در تعریف و تبیین اندازه و شکل غنی‌سازی قابل انجام در ایران بر اساس سند ژنو به رسمیت شناخته شده است که می تواند به محدود سازی حق ایران در بهره گیری از چرخه سوخت در خاک ایران بینجامد.

ب - مفاهیم «نیازهای عملی و محدودیت‌های عملی» مفاهیمی غیرروشن و تفسیرپذیر است. طرف غربی در مسیر ابداع تعریف مشترک، قادر خواهد بود از این دو مفهوم برای تحدید حق غنی‌سازی ایران استفاده کند. به‌طور مثال، ایران در تعریف میزان غنی‌سازی مورد نیاز خود، عملا نظر طرف‌های بین‌المللی را بر اساس این توافق به‌رسمیت شناخته است. آنها می‌توانند به این نتیجه برسند که چه مقدار غنی‌سازی مورد نیاز ایران است و بدون توافق آنها غنی‌سازی برای ایران قابل تعریف نیست.

ج – دوره‌ای که ایران باید محدودیت‌های غنی‌سازی را بپذیرد نامشخص است. اگر این محدودیت‌ها برای یک دوره مشخص و معقول باشد شاید بتوان آن را پذیرفت اما اگر معلوم نباشد که محدودیت‌ها تا کی ادامه دارند، غیر قابل پذیرش است.

بر این اساس و در یک کلام، توافقنامه از این جهت که به برنامه (نه حق ) غنی‌سازی ایران اشاره کرده، مثبت است اما از آن رو که آن را به محدودیتهایی فراتر از ان‌پی‌تی مقید کرده، مبهم است. ابعاد این ابهام قطعا باید در مذاکرات جامع زدوده شوند. البته اگر طرف غربی به زدودن آنها تن دهد؛ چون قطعا این عبارات را بیهوده در توافق نگنجانده‌ است!

* قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد

در بخش مقدمه، به صراحت به قطعنامه‌های شورای امنیت اشاره شده است:«در فاصله میان گام‌های اولیه و گام آخر، گام‌های دیگری از جمله پرداختن به قطعنامه‌های شورای امنیت با هدف پایان رضایت بخش بررسی موضوع توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود خواهد داشت.»

قطعا جمهوری اسلامی ایران بنا بر مواضع اعلامی خود قطعنامه‌های مزبور را «غیرقانونی» می‌داند و حتی این موضع به تصریح وزیر امور خارجه کشورمان نیز رسیده است. بنابراین ابهام اینجاست که پرداختن به قطعنامه‌های شورای امنیت به چه معناست؟ اگر به معنای عدم اجرای آنهاست – که از نظر جمهوری اسلامی قطعا هست، پس «پایان رضایت‌بخش بررسی موضوع توسط شورای امنیت» چه معنایی دارد؟

این مفاهیم ابهام دارند. همین بخش می‌تواند به نوعی سکته در مذاکرات جامع ایجاد کند؛ چون طرف غربی اگر نخواهد حسن نیت به خرج دهد می‌تواند بر اساس همین توافق به اجرای قطعنامه‌های اصرار ورزد؛ چیزی که بعید است محقق شود.

* تجدیدپذیر بودن دوره 6 ماهه توافق

در پاراگراف اول بخش مربوط به گام اول آمده است: «گام اول دارای دوره زمانی شش ماهه خواهد بود وبا توافق متقابل قابل تمدید می‌باشد.» سوال اینجاست که اگر مبنای گام اول اعتمادسازی است، چرا زمان آن قابل تجدید است؟!

با این عبارت طرف غربی گفته است که ممکن است 6 ماه محدودیت، برای اعتماد به ایران کافی نباشد. در ضمن طرف مقابل این حق را یافته است که با پایان 6 ماه دوباره بر تجدید آن اصرار ورزد. اگرچه ایران حق دارد نپذیرد اما همین مساله می‌تواند روند مذاکرات را دچار چالش کند.

* از دست رفتن ابزار اصلی چانه‌زنی در مذاکرات جامع

اصلی‌ترین ابزار چانه‌زنی ایران در مذاکرات، «ذخایر اورانیوم 20 درصدی» بوده است. بر اساس توافق 6 ماهه، در همین دوره نیمی از ذخایر 20 درصدی به میله سوخت تبدیل شده و نیمه دیگر ترقیق می‌گردد. جان کری به صراحت ابراز داشته که ذخایر 20 درصدی ایران پس از این دوره 6 ماهه به صفر می‌رسد.

در چنین شرایطی ابهام اینجاست که برای امتیاز گرفتن از طرف غربی در مذاکرات جامع کدام ابزار باقی مانده است؟ مبادا طرف غربی برای دادن امتیازات هسته‌ای در مذاکرات جامع بتواند به مسائل غیرهسته‌ای ورود کند.

شاید بهتر بود بخشی از ذخایر 20 درصدی ایران در دوره 6 ماهه کاهش یابد و بخش دیگر به‌عنوان ابزار چانه‌زنی باقی بماند.

* باقی ماندن معماری اصلی تحریم‌ها

در شرایطیکه ایران اصلی‌ترین ابزار چانه‌زنی را ظرف 6 ماه از دست می‌دهد، تحریم‌های اصلی بر جای خود باقی می‌مانند و طرف غربی از ابزار قدرتمندی برای چانه‌زنی برخوردار خواهد بود.

اگر منصف باشیم و منصفانه و بدون هیجان کاذب، متن توافقنامه را مطالعه کنیم، احتمالا درخواهیم یافت که ایالات متحده کاملا به وعده‌ای که به صهیونیست‌ها در خصوص تسهیل تنها 5 درصدی تحریم‌ها داد، وفادار بوده است. تحریم‌های اصلی باقی مانده و ظاهرا آزادسازی اموال بلوکه شده ایران تنها در سطح 4.2 میلیارد دلار است.

اگرچه به‌هرحال نفس رخنه به تحریم‌ها ممدوح و قابل تقدیر است اما بدیهی است که ساختار و معماری تحریم‌ها یعنی تحریم‌های اصلی نفتی و مالی برجای خود است. این در آینده می‌تواند برای ایران مشکل‌ساز باشد.

به این ترتیب شاید بتوان گفت که در ازای «توقف پیشرفت روند برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران» که باراک اوباما در بیانیه خود از آن با افتخار یاد کرده است، امتیازات کافی و برابر اخذ نشده است.

* روسیه و چین و تحریم‌های یک‌جانبه غرب

روسیه و چین در مواضع رسمی خود با تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران مخالف بوده‌اند. نکته جالب در این توافق 6 ماهه آن است که برای اولین بار روس‌ها و چینی‌ها امضای خود را بر روی سندی گذاشته‌اند که عملا تحریم‌های یک‌جانبه را به‌رسمیت می‌شناسد و آنها را محل معامله و چانه‌زنی قرار داده است. این یعنی آنکه شاید دور زدن این تحریم‌ها و یا عدم پذیرش آنها از این پس برای مسکو و پکن کار ساده‌ای نباشد و دست‌کم برای آنها هزینه دیپلماتیک داشته باشد.

* گام پایانی طولانی‌مدت

در خصوص گام پایانی به‌صراحت در توافق آمده است: «دارای دوره زمانی بلندمدت مشخصی خواهد بود که مدت آن مورد توافق قرار خواهد گرفت.» این بدان معناست که ایران برای یک مدت نامشخص اما طولانی باید محدودیت‌هایی را که ظرف یک‌سال آتی مشخص خواهند شد، بپذیرد.

سوال اینجاست: «چرا طولانی‌مدت؟» اصلا طولانی‌مدت بر چه مبنایی تعریف می‌شود؟ این یک ابهام جدی است.

برخی شنیده‌های موثق در خصوص این زمان ارقامی را متذکر می‌شوند که از ذکر آنها در این گزارش معذوریم اما تنها می‌توان تصریح کرد که نامعقول‌ و توجیه‌ناپذیرند.

* منطق «همه یا هیچ»

در توافق به صراحت آمده است: «در خصوص گام نهایی و هر یک از گامهای میانی، این اصل اساسی که «تا در مورد همه چیز توافق نشود، در خصوص هیچ چیزی توافق حاصل نشده است» اعمال می‌شود.»

سوال این است که چرا و بر چه مبنایی؟ آیا مثلا نمی‌شود در خصوص یک بخش جزئی توافق کرد و امتیازاتی در برابر آن گرفت؟ این اصل حداقل مشکلی که ایجاد می‌کند طولانی و سخت کردن مذاکرات است.

* عبارت مبهم «اجرای موفقیت‌آمیز»

«به دنبال اجرای موفق گام نهایی راه حل جامع و با سپری شدن کامل دوره زمانی گام نهایی، با برنامه هسته‌ای ایران مانند برنامه هر کشور غیرهسته‌ای دیگر عضو NPT رفتار خواهد شد.»

سوال اینجاست، موفق بودن اجرا چه مبنایی دارد و چه کسی آن را تعیین خواهد کرد؟ بر اساس کدام مدالیته می‌توان تشخیص داد که ایران به شکل موفقیت‌آمیز گام طولانی‌مدت نهایی را با موفقیت پشت سر گذاشته است؟ معیار تشخیص کیست و چیست؟

* جمع‌بندی

به هر روی توافقنامه ای که در ژنو امضا شد، به صورت دوفاکتو و نه دوژور، حق غنی‌سازی ایران را به‌رسمیت شناخته است و قرار است پس از طی گام نهایی، این شناسایی به حالت دوژور درآید.

درخصوص این توافقنامه ابهاماتی مطرح است که جا دارد مورد مداقه و پاسخ‌گویی قرار گیرد اما به‌هرحال، می‌توان این توافقنامه را نقطه شروع دانست و بر مبنای آن به بهبود تدریجی وضعیت مبادرت ورزید. این مهم می‌طلبد تا در مذاکرات جامع، ضمن حفظ خطوط قرمز تعیین شده از سوی نظام اسلامی، از تمام ابزارهای دیپلماتیک استفاده شود و بخصوص در تدوین  سند توافقنامه همه جنبه های فنی مورد توجه قرار گیرد تا هزینه های ناخواسته برای کشور ایجاد نکند و به صورت حداکثری منافع ملی را تامین نماید.  

البته پیش از هر چیز باید طرف آمریکایی توجیه شود که «ایران قرار نیست در خصوص Dismantling مذاکره کند و قرار نیست توقف توسعه برنامه هسته‌ای ایران درازمدت باشد.»

توافقنامه ژنو شاید شروع خوبی باشد اما توقفگاه خوبی نیست و باید با سرعت آن را پشت سر گذاشت. قطعا همچون دو ماه گذشته، تیم دیپلماتیک ایران در چارچوب سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی ایران و در مسیر دفاع از حقوق ملت، از حمایت آحاد ملت ایران در مذاکرات برخوردار خواهد بود.



کلمات کلیدی : برنامه هسته ای


 
 

شارژ ایرانسل

فال حافظ